Σχολή Παραδοσιακού Βιολιού

Piano image

Γενικές πληροφορίες

Εκτός άλλων, δύο πράγματα σημαντικά βιώνουμε μαθαίνοντας μουσική, να σκεφτόμαστε και να χαιρόμαστε. Έχει ιδιαίτερη σημασία στη μικρή ηλικία, να μπορέσουμε με το κατάλληλο μέσο και τρόπο, να μάθουμε στους νεότερους πώς να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται.

Η παράδοση είναι ρίζα, που πίνει από το νερό της μνήμης. Μαθαίνοντας τη μουσική μας παράδοση, δίνουμε τη συνέχεια στα μουσικά ακούσματα του τόπου μας. Όπως η μάνα μεταβιβάζει το ύφος της γλώσσας στο παιδί της. Ο σπουδαστής, μαθαίνοντας να δημιουργεί, βιώνει τη μαγεία της γνώσης και τη χαράς της δημιουργίας.

Όπως μας λέει και ο Πλάτωνας «Η γνώση είναι δημιουργός της ευτυχίας».

Παραδοσιακά τραγούδια και κοντυλιές της Σητειακής γης, θα πλέξουν με τα δάχτυλα τους οι εκκολαπτόμενοι βιολιστές, γευόμενοι πρωτόγνωρα συναισθήματα χαράς και δημιουργίας, προωθώντας και συμβάλλοντας ταυτόχρονα μέσα από αυτήν τους την ασχολία και διαδικασία, στην μετάδοση και διάσωση της μουσικής παράδοσης του τόπου μας.

ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ:

  • Γεώργιος Βασιλάκης - ΤΗΛ. : 6975862585

Βιογραφικό

O Γιώργος Βασιλάκης ξεκίνησε να παίζει από τα ευλογημένα πανηγυράκια του τόπου του, σε ηλικία 14 χρόνων.

Προέρχεται από οικογένεια μουσικών. Ο πατέρας του ήταν ερασιτέχνης βιολιστής, ο παππούς του επαγγελματίας λαουτιέρης και ο προπάππος του έπαιζε σουβλιάρι και διατηρούσε τύπου μουσικό καφενείο, όπου σύχναζαν σπουδαίοι μουσικοί της εποχής, αποκομίζοντας πολλές εμπειρίες και μουσικά ακούσματα κοντά τους.

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες και διάφορους φορείς του τόπου μας όπως – τη Δόρα Στράτου, το Λύκειο Ελληνίδων, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβου Ανωγιαννάκη» στους Αέρηδες στην Πλάκα κ.α. Συνθέσεις του που ξεχώρισαν έχουν ερμηνεύσει, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, η Ελένη Λεγάκη, η Λέτα Κορρέ, η Μαρία Σκουλά, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Μιχάλης Λιαγούρης και πολλοί άλλοι. Έχει ταξιδέψει σε διάφορες χώρες και παίξει για τον απόδημο ελληνισμό - Αυστραλία, Ρου μανία, Κύπρο, Σερβία… κ.α. Διδάσκει είκοσι σχεδόν χρόνια στην Δ’/Μια εκπαίδευση σε διάφορα μουσικά σχολεία της Ελλάδος.

Έχει συνθέσει αρκετά νησιώτικα τραγούδια, που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν όπως το ταξίμι της αυγής, σαν το γρι - γρι, ν’ ακους λαούτα και βιολιά, λιμάνι μου απάνεμο κ.α.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΝΑΚΑ.

Μία τρίτομη συλλογή με τους τίτλους: 1.Τρόποι παιξίματος του βιολιού. 2. Δεξιοτεχνία, δρόμοι, τσακίσματα. 3.Οι δρόμοι των ήχων. Οι παραπάνω τρίτομη συλλογή, με ταξινομημένη και διαβαθμισμένη ύλη από τη μουσική παράδοση του τόπου μας, αφορά διάφορες άλλες προσεγγίσεις και τρόπους παιξίματος του παραδοσιακού βιολιού.

Ακόμα άλλα τρία μουσικά εγχειρίδια που αφορούν το βιολί: α) Παραδοσιακό βιολί. β) Μουσική κιβωτός. γ) Η προπαίδεια των ήχων. Τα μουσικά εγχειρίδια εκτός άλλων, περικλείουν κλίμακες και τραγούδια για την εκμάθηση και αναγνώριση των ηχοχρωμάτων.

Ο Γιώργος Βασιλάκης έχει συμμετάσχει επί αρκετά χρόνια ως βιολιστής στην ορχήστρα κλασικής ελληνικής μουσικής – Ρωμάνα. Κατέχει πτυχίο βιολιού, δίπλωμα βυζαντινής μουσικής και πτυχίο ειδικό αρμονίας. Τελευταία ασχολείται κυρίως με τη μουσική παράδοση του τόπου του. Σκοπός του να επικοινωνήσει βαθύτερα, με τις μουσικές ρίζες των προγόνων του.